Protein fröknäcke

Jag älskar verkligen fröknäcke. Det är farligt gott 🙂 Jag har ett recept från 2015 som jag utgår ifrån men har testat massa olika blandningar sedan dess. Idag testade jag att göra ett protein fröknäcke där jag blandade i ärtproteinpulver och havregryn istället för mjöl. Det gick hur bra som helst och blev ingen skillnad från att ha andra mjölsorter.

Ingredienser: 

 • 2 dl solrosfrön
 • 2 dl hela linfrön
 • 2 dl sesamfrön
 • 2 dl pumpakärnor
 • 2 msk fiberhusk
 • 2-4 skopor ärtprotein pulver
 • 2 dl havregryn
 • 1 tsk örtsalt
 • Ca 5 dl vatten
 • 1/2 dl vallmofrön
 • Brödkryddor som fänkål, anis och kummin
 • Flingsalt
 • Kokosfett att smörja bakplåtspappret med

Sätt ugnen på ca 100-150 grader och varmluft.

Ta fram två bunkar. I den ena lägger du solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i blöt under 6-8 timmar. I den andra bunken blandar du linfrön, fiberhusk, ärtprotein pulvret, havregryn, örtsalt, kryddor och ca 5 dl vatten. Låt stå och svälla. Skölj solrosfröna pumpakärnorna och sesamfröna och blanda ihop med den bunken som stått och svällt. Ta kokosfett på en bit papper och olja in 4 st bakplåtspapper. Bred ut smeten tunt med en stekspade. Strö över vallmofrön och flingsalt.

Du kan säkert ha andra proteinpulver som hampa- eller risprotein. Eller blanda i andra mjölsorter som mandel-, quinoa-, bovete-, ris- eller majsmjöl. Jag har vid några tillfällen haft ned olika gröna blad som brännässla, kirskål och gräslök som jag mixade sönder och blandade i smeten. De blev då lite gröna men ingen större skillnad på smaken. Jag har även testat att strö rödbetspulver på bröden men du skulle lika gärna kunna blanda det i smeten. Det gjorde dem härligt röda! Våga prova dig fram, det mesta blir gott!

Grädda fröknäcket tills det är helt torrt. Beroende på temperatur i ugnen så tar det mellan 90 till 120 minuter. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut ångan. När de är torra är de klara.

Låt fröknäcket svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvara dem torrt och helst oåtkomligt för resten av familjen 🙂 För de tar slut så snabbt när de hittat dem 🙂

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.