Fröbröd

KATEGORIER

Vill du ha ett recept på ett gott och enkelt lågkolhydrat bröd utan vetemjöl? Jag har här utgått från receptet på fröknäcke och blandat i ägg för att få lite mer brödkänsla. Exakt vilka frön och mjölsorter du använder har inte så stor betydelse. Använd det du gillar och det du har hemma. Prova även ha i nötter och torkad frukt om du vill. I detta recept använde jag bovetemjöl, men det går bra att byta ut mot havregryn eller andra mjölsorter.  För att få ett mer proteinrikt bröd kan du  dubbla mängden ägg i receptet.

Ingredienser: 

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl hela linfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1/2 msk fiberhusk (kan nog uteslutas)
  • 2 dl valfritt mjöl, jag använde bovete men går också bra med havregryn
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 ägg
  • Ca 5 dl vatten
  • Vallmofrön att strö på brödet
  • Brödkryddor som fänkål, anis och kummin
  • Flingsalt
  • Kokosfett att smörja bakplåtspappret med

 

Ta fram två bunkar. I den ena lägger du solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i blöt under 6-8 timmar. I den andra bunken blandar du linfrön, ev fiberhusk,  valfritt mjöl, örtsalt, kryddor och ca 5 dl vatten. Låt stå och svälla. Skölj solrosfröna pumpakärnorna och sesamfröna och blanda ihop med linfröblandningen. Ta fram en form med kanter som är ca 22 * 32 cm, lägg i ett bakplåtspapper och smörj in med kokosfett. Häll ned smeten så den blir ca 1-2 cm tjock. Strö över vallmofrön och flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen på ca 170 grader, gärna varmluftsugn. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut ångan. Det tar ca 1 timme men kan variera beroende på tjocklek på brödet. Brödet ska få fin färg.

Förvara det du ska äta under veckan i kylskåpet och frys in resten så kan du enkelt plocka fram när du behöver det.

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Bild av Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.