Vill du ha ett recept på ett gott och enkelt lågkolhydrat bröd utan vetemjöl? Jag har här utgått från receptet på fröknäcke och blandat i ägg för att få lite mer brödkänsla. Exakt vilka frön och mjölsorter du använder har inte så stor betydelse. Använd det du gillar och det du har hemma. Prova även ha i nötter och torkad frukt om du vill. I detta recept använde jag bovetemjöl, men det går bra att byta ut mot havregryn eller andra mjölsorter. För att få ett mer proteinrikt bröd kan du dubbla mängden ägg i receptet.
Ingredienser:
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl hela linfrön
- 2 dl sesamfrön
- 2 dl pumpakärnor
- 1/2 msk fiberhusk (kan nog uteslutas)
- 2 dl valfritt mjöl, jag använde bovete men går också bra med havregryn
- 1 tsk örtsalt
- 2 ägg
- Ca 5 dl vatten
- Vallmofrön att strö på brödet
- Brödkryddor som fänkål, anis och kummin
- Flingsalt
- Kokosfett att smörja bakplåtspappret med
Ta fram två bunkar. I den ena lägger du solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i blöt under 6-8 timmar. I den andra bunken blandar du linfrön, ev fiberhusk, valfritt mjöl, örtsalt, kryddor och ca 5 dl vatten. Låt stå och svälla. Skölj solrosfröna pumpakärnorna och sesamfröna och blanda ihop med linfröblandningen. Ta fram en form med kanter som är ca 22 * 32 cm, lägg i ett bakplåtspapper och smörj in med kokosfett. Häll ned smeten så den blir ca 1-2 cm tjock. Strö över vallmofrön och flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen på ca 170 grader, gärna varmluftsugn. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut ångan. Det tar ca 1 timme men kan variera beroende på tjocklek på brödet. Brödet ska få fin färg.
Förvara det du ska äta under veckan i kylskåpet och frys in resten så kan du enkelt plocka fram när du behöver det.
Jenny 🙂