Scones är ett snabbt och enkelt sätt att få nybakat bröd. Dessa är gjorda på näringsrika ingredienser som havregryn, lite mandelmjöl, banan och frön och ger där med en större mättnad. Godast är att äta dem direkt när de är lite varma men de går att spara några dagar, värm då på dem lite innan du äter så blir de mindre torra. Ät dem gärna med något proteinrikt som ägg och skinka så har du en komplett frukost eller mättande mellanmål.
Ingredienser:
- 3 dl havregryn
- 0,75 dl mandelmjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk fiberhusk
- 1 banan
- 0,5 dl (50 g) smör eller kokosolja
- 2 dl valfri mjölk
- 0,5-1 dl solrosfrön (valfritt)
- 0,5-1 dl pumpakärnor (valfritt)
- Sesamfrön att garnera med
Sätt ugnen på 225°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smör eller kokosolja, banan och valfri mjölk. Mixa ihop allt. Blanda ned solrosfrön och pumpakärnor om du vill ha lite mer tuggmotstånd, kan annars uteslutas. Låt degen stå och svälla i 10 minuter.
Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Blir ca 7 st. Strö över lite sesamfrön. Grädda i ca 20-25 minuter mitt i ugnen tills att sconesen är gyllenbruna och genombakta.
Jenny 🙂