Powerprotein chiagröt

KATEGORIER

Chiagröt är mättande, näringsrikt och kan ätas både kallt eller varmt. Det gör den passande som en varm eller kall frukost eller som ett ta med mellanmål. Gröten är fullproppad med fibrer och näring från chiafrön, bär och nötter, en riktig proteinbomb med proteinpulvret. Gröten kan göras helt gluten-, havre-, mejeri- och äggfri för den som behöver. Tål du havre så kan du ha ned havregryn för att få in mer kolhydrater. Tål du mejerivaror kan du välja ett proteinpulver på vassle och toppa med vanlig yoghurt. Jag använder ett veganskt proteinpulver för att få det mejerifritt och gillar Pureness som är sötad med stevia vilket är ett snällare sötningsmedel.  Vaniljproteinpulver ger en god smak när receptet är gjort på vatten men du kan självklart använda valfri mjölk som i sig ger lite mer smak och sötma. Jag trycker att det blir för sött med bara vaniljprotein och tar därför hälften naturellt proteinpulver. Men prova dig fram vad du gillar bäst!

Ingredienser:

  • 2 msk chiafrön
  • 0,5 dl (2 mått) proteinpulver (jag tar ett mått med vaniljsmak och ett naturellt)
  • ca 2 dl vatten (prova dig fram, ta ev lite mindre och fyll på efter hand) eller använd valfri mjölk
  • 1/2 dl bär
  • 3 valnötter
  • 1 msk kokosflingor
  • Kanel

För varm gröt: Lägg chiafrön och vatten i en kastrull och koka upp, låt småkoka under 5-10 min så att chiafrönen blir mjukna och sväller upp, fyll på med mer  vatten efter hand. Tillsätt proteinpulvret och mer vatten och rör runt till bra grötkonsistens. Värm på lite till om du vill att gröten ska vara riktigt varm. Nu är gröten klar. Häll upp i en skål och toppa med det du vill ha tex bär, nötter/frön, riven kokos, kanel, kardemumma, vanilj m.m. Du kan servera gröten med lite yoghurt.

För kall gröt: Ha ned chiafrön, vatten och proteinpulver i en burk. Sätt på locket och skaka burken tills allt är blandat. Ställ burken i kylskåpet under natten. På morgonen rör du runt och fyller ev på med mer vatten. Toppa med det du vill ha tex bär, nötter/frön, riven kokos, kanel, kardemumma, vanilj m.m. Om du vill att gröten ska vara lite varmare så kan du köra den en minut i mikron. Även denna kan du servera med lite yoghurt.

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.