Wok

KATEGORIER

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något ganska snabbt. Rätten blir som en modern pytt i panna 🙂 Idag hade vi oxfile kvar från nyårsafton, så det fick bli en lyx wok! Jag blandar ihop en marinad till köttet som sen ger smak åt hela rätten. Hackar och strimlar de grönsaker jag vill ha eller har hemma och för barnens skull så har jag risnudlar till.

Ingredienser marinad:

 • 2 msk kokosolja
 • 1 msk tamari
 • 2 vitlöksklyftor
 • Färsk ingefära
 • Chili flakes
 • 1 msk lime

Pressa eller hacka vitlöken och ingefäran fint. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.

Strimla valfritt protein som tex nöttkött, fläskkött eller kyckling. Här kan du använda både rått otillagat kött eller redan tillagat kött som tex en stek som blivit över från tidigare middag. Eller om du vill göra woken vegetarisk, då kan du strö över cashewnötter eller jordnötter för mer protein. Lägg det strimlade köttet i marinaden och rör runt. Låt stå och dra medans du hackar grönsakerna och fixar nudlarna.

Barnen vill gärna ha nudlar. Jag tycker att det är godast utan med massor av grönsaker. Men om ni i familjen vill ha olika så kan du servera nudlarna på sidan om. Vi använder oftast risnudlar. De är naturligt glutenfria. Laga till dem enligt förpackningen.

Exempel på grönsaker jag brukar använda:

 • Röd och gul lök i stora bitar
 • Röd-, vit- och/eller savoykål strimlad
 • Broccoli i bitar
 • Zucchini strimlad
 • Groddade mungbönor
 • Morot hyvlad i långa tungor med potatisskalaren
 • Paprika i stora bitar

Skär, hacka och riv de grönsaker du har hemma och gillar. Dela upp grönsakerna efter hur länge de ska vara i pannan. En del grönsaker klarar längre värme innan de blir för sladdriga men det har också med smak att göra. Jag tycker att lök, kål och broccoli kan läggas i pannan först. Woka på hög värme i kokosfett. Häll över dem i en skål när de är lagom mjuka. Fortsätt att woka köttet. Häll på lite vatten för att eventuellt få mer vätska. När köttet är klart häller du över de wokade grönsakerna och ev de kokta nudlarna och blandar runt. Barnen gillar morötter och paprika som inte är så värmda så dem slänger jag på överst och sen nötterna. Nu är det klart!

Lycka till med din wok!

Jenny 🙂

 

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.