Vegetarisk köttfärsås

Jag har precis läst boken Food Pharmacy och blev sugen på att testa deras spagetti och köttfärssås  utan spagetti och köttfärssås 🙂 Av både hälso- och miljöskäl är det bra att minska lite på köttkonsumtionen och samtidigt kan vi öka variationen i det vi äter.

Ingredienser:

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl svarta belugalinser
  • 500 g krossade tomater
  • 2 nävar babyspenat (jag hade grönkål)
  • buljong
  • salt och peppar
  • basilika och oregano

Skala och hacka löken och vitlöken. Koka upp linserna med buljongen och ha ned löken. Låt det koka tills linserna blir mjuka och häll av ev vätska som är kvar. Spar vätskan om du behöver späda lite. Riv moroten. Ta fram en mixer eller stor kastrull om du vill använda mixerstav. Ha ned linsblandningen, rivna moroten, spenat och krossade tomaterna. Mixa allt tills du är nöjd med konsistensen. Smaksätt med det du gillar tex salt, peppar, basilika, oregano, rött vin och soja. Späd ev med det sparade linsvattnet.

Gör lång spagetti av zucchini och morötter med en grönsakssvarv. Eller använd bönpasta eller annan valfri pasta.

För att mina barn skulle gilla denna nya vegofärs så försökte jag smaksätta den på samma sätt som vi gör med vanlig köttfärs. Jag hade tex i lite ketchup för att få lite sötma. Du kan också blanda din vanliga köttfärs med vegofärsen för att vänja dig eller barnen vid smak och konsistens.

Vegofärsen blev godkänd av min dotter. Men jag talade inte om vad jag hade i den. Jag sa att det var köttfärssås och spagetti men att den var lite annorlunda! Hon gillade den och valde att äta den även dagen efter. Bra betyg!

Jag och min man gillade den också. Blir lite mindre tuggmotstånd så nästa gång ska jag nog prova att inte mixa den så mycket samtidigt kanske barnen då ser vad det är i och börjar knorra.

Food Pharmacy har precis kommit ut med en kokbok. Jag har beställt den och väntar på leveransen. Så det blir säkert fler spännande recept framöver.

Jenny 🙂

 

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.