Vegansk Beouf Bourguignon med rotfrukter, svamp och svarta linser.
Ingredienser
- 3 msk olivolja
- ca 10 smålökar eller 1 stor gul lök i bitar
- 2 stjälkar selleri i bitar
- 400-500 g svamp, gärna blandat eller bara champinjoner, jag hade bara kantareller
- 2-3 vitlöksklyftor, pressade eller hackade
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 dl rödvin eller mer om du har, gärna Bourgogne
- 1,5 dl svarta linser, belugalinser
- 2-3 gulbetor, skalade och klyftade (jag hade inga hemma så tog brysselkål istället)
- 2-3 morötter, skalade och i tjocka skivor
- 2-3 palsternackor, skalade och i tjocka skivor
- grönsaksbuljong och vatten ca 1 liter
- salt och peppar
- 2 lagerblad
- några kvistar färsk timjan
- 1 dl grovt hackad persilja
Stek löken och vitlöken i olivolja i en stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta, under omrörning i ca 5 minuter tills löken är gyllene. Tillsätt selleri, svamp, salt och peppar. Låt koka under lock ca 10 minuter på medelhög värme. Ta av lock och fortsätt steka och röra om tills att vätskan är borta och svampen fått färg. Tillsätt tomatpuré, rör om och fortsätt steka någon minut. Tillsätt vin, gulbetor, morötter, palsternacka, linser, lagerblad och timjan. Fyll på med buljong tills grönsakerna precis är täckta. Rör om och låt koka upp. Sjud på svag värme i ca 30 minuter eller tills linserna är helt klara. Tillsätt ev mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja.
Servera med pressad potatis, potatismos, blomkålsmos, ris eller bara som den är med lite bladgrönt.
Recept: Nillas Kitchen
Jenny 🙂