Flygande Jacob med blandade bönor

Flygande Jacob är en gammal klassiker som är god med sältan från jordnötter och sötman från bananen. Detta recept är vegetariskt eller veganskt (om du tar växtbaserad grädde) där kyckling och bacon byts ut till blandade bönor.  Rätten är superenkel och går jätte snabbt att göra. Perfekt för de dagar när du har bråttom men ändå vill ha bra och näringsrik mat.

Ingredienser 4 portioner: 

  • 2 tetror färdigkokta blandade bönor
  • 2 bananer
  • 1 dl jordnötter
  • 3 dl grädde tex vanlig grädde, havregrädde, kokosmjölk eller egen cashew grädde
  • 1 dl chilisås
  • Salt och svartpeppar
  • Ev cayennepeppar för mer hetta och smak

Sätt ugnen på 225 grader. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll bönorna i en ugnsform. Skiva bananerna och fördela över bönorna. Strö över jordnötterna nu eller om du vill ha dem knaprigare så lägger du på dem när rätten är färdiggräddad. Blanda ihop valfri grädde, chilisås, salt och peppar och häll över allt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills den fått lite färg. Servera med ris, quinoa och/eller grönsaker.

Tips! Om du inte har någon vanlig grädde, havregrädde eller kokosmjölk hemma så kan du enkelt göra egen nötgrädde genom att lägga 0,5 dl sesamfrön och 1 dl cashewnötter i blöt några timmar. Eller om du inte hunnit göra detta så går det bra ändå! Mixa sesamfröna och cashewnötterna i ca 2 dl vatten på hög hastighet under 2-5 minuter tills du fått en len och tjock grädde. Jag blandade 1 dl kokosmjölk med 2 dl av denna blandning för att få lenheten av kokosen men inte för mycket kokossmak. Prova dig fram till vad du gillar!

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.