Flygande Jacob med blandade bönor

KATEGORIER

Flygande Jacob är en gammal klassiker som är god med sältan från jordnötter och sötman från bananen. Detta recept är vegetariskt eller veganskt (om du tar växtbaserad grädde) där kyckling och bacon byts ut till blandade bönor.  Rätten är superenkel och går jätte snabbt att göra. Perfekt för de dagar när du har bråttom men ändå vill ha bra och näringsrik mat.

Ingredienser 4 portioner: 

  • 2 tetror färdigkokta blandade bönor
  • 2 bananer
  • 1 dl jordnötter
  • 3 dl grädde tex vanlig grädde, havregrädde, kokosmjölk eller egen cashew grädde
  • 1 dl chilisås
  • Salt och svartpeppar
  • Ev cayennepeppar för mer hetta och smak

Sätt ugnen på 225 grader. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll bönorna i en ugnsform. Skiva bananerna och fördela över bönorna. Strö över jordnötterna nu eller om du vill ha dem knaprigare så lägger du på dem när rätten är färdiggräddad. Blanda ihop valfri grädde, chilisås, salt och peppar och häll över allt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills den fått lite färg. Servera med ris, quinoa och/eller grönsaker.

Tips! Om du inte har någon vanlig grädde, havregrädde eller kokosmjölk hemma så kan du enkelt göra egen nötgrädde genom att lägga 0,5 dl sesamfrön och 1 dl cashewnötter i blöt några timmar. Eller om du inte hunnit göra detta så går det bra ändå! Mixa sesamfröna och cashewnötterna i ca 2 dl vatten på hög hastighet under 2-5 minuter tills du fått en len och tjock grädde. Jag blandade 1 dl kokosmjölk med 2 dl av denna blandning för att få lenheten av kokosen men inte för mycket kokossmak. Prova dig fram till vad du gillar!

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.