Marockansk gryta

KATEGORIER

Den här grytan är supergod med massa olika smaker. Du kan välja att göra den helt vegansk med kikärter som proteinkälla eller om du vill ha i kyckling eller varför inte ta lite av båda. Grytan har quinoa som tillbehör och jag kan ibland uppleva quinoan lite besk i smaken. Här kommer tips på hur du får bort det beska.  Täck quinoan med vatten och låt det koka upp. Häll av vattnet och skölj quinoan. Gör om detta 2-3 ggr tills det inte bildas vitt skum. På så sätt försvinner de bittra ämnena, de sk saponinerna. Saponiner är ämnen som finns i växter för att skydda dem mot att bli uppätna av djur. Innan quinoan säljs tvättas den för att bla saponinerna ska försvinna men jag kan uppleva att en del märken smakar mer beskt och troligen har kvar mer av saponinerna. Detta märks på att vattnet blir skummigt när du kokar upp quinoan. Så för säkerhet skull gör jag denna procedur med uppkok och byte av vatten tills det inte bildas skum, oftast 2-3 ggr.

Ingredienser till ca 4 portioner:

 • 4 portioner quinoa
 • 1 dl russin
 • 1,25 dl mandel, hackad
 • 1 dl bladpersilja, hackad
 • Örtsalt
 • 1 stor gul lök, hackad
 • 3 vitlöksklyftor, pressade
 • 2 msk olivolja
 • 1  tsk malen spiskummin
 • 1  tsk paprikapulver
 • 1 tsk kanel
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 1 tsk malen koriander
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 stor morot, skivad
 • 1 burk krossade tomater
 • 5 dl grönsaksbuljong
 • 1 msk tomatpuré
 • 2  förpackningar kokta kikärter eller kycklingfilé
 • Salt

Börja koka quinoan enligt instruktionen på förpackningen. När den är klar rör du ned russin, hackad mandel, persilja och örtsalt. Låt stå under lock några minuter för att värma upp russin och mandel. Om du använder kyckling, skär upp den i strimlor. Fräs lök och vitlök i olja tills löken är mjuk och börjat få färg. Tillsätt kycklingen om du använder det samt kryddorna. Stek tills kycklingen fått färg eller kryddorna börjat dofta utan att brännas. Ha i morötter och tomatpuré, låt fräsa någon minut under omrörning. Häll på krossade tomaterna och buljongen. Koka upp och låt puttra i ca 15 minuter. Tillsätt kikärterna om du vill och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Njut av alla härliga smaker!

Recept: Nilla´s Kitchen

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.