Hemmagjord glögg

Gör din egen glögg från rena råvaror och kryddor. Då kan du själv välja sötma och hur mycket kryddor som du vill ha.

Ingredienser:

  • 5 st äpplen
  • ca 2-3 dl bär tex röda vinbär, lingon, blåbär, svarta vinbär
  • ca 1-1 1/2 lite vatten
  • 2 st hela kanelstänger
  • 1 st stjärnanis
  • 1 tsk hel nejlika
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 2-3 cm skivad ingefära
  • 2 msk honung
  • ev vaniljstång, mörk rom

Skala och dela äpplena i bitar. Ha ned äppelbitarna i en kastrull tillsammans med de bär som du har hemma eller önskar att använda. Fyll på med vatten. Skala och dela ingefäran i mindre bitar och ha ned i kastrullen tillsammans med kryddorna; kanelstång, stjärnanis, nejlika och kardemumma. Koka upp och låt sjuda tills allt är mjukt eller ca 20 minuter. Låt stå längre om du vill dra ut kryddorna ordentligt. Sila av eller ta ur kanelstången och mixa allt innan du silar av. Glöggen blir grumligare men mer av näringen får följa med.  Rör ned honung för sötma, vaniljstång för vaniljglögg eller tillsätt lite mörk rom till de vuxna.

Servera med nötter och torkad frukt. Här har jag torkat äppelskivor och doppat dem i mörk choklad. Doppade även olika nötter samt ingefärsbitar i choklad.

Hoppas du hittar en blandning som du gillar!

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.