Smoothie bowl

KATEGORIER

En smoothie bowl går att variera i all oändlighet och passar till frukost och mellanmål. Den går att göra mejerifri och är ett bra alternativ till många av de vanliga frukostar och mellanmål som ofta består av mejerivaror, gluten och ägg. I jämförelser med en vanlig smoothie så är bowlen krämigare i konsistensen. För att få bowlen krämig behövs en bas av banan och/eller avokado. Använd sedan bär, frukt och/eller någon grönsak för näring och fin färg samt någon vätska att späda med. Det bästa med smoothie bowlen är att du kan använd det du har hemma och gillar! Tänk bara på att om du mixar allt för många olika färger så kan färgen bli brunaktig och bowlen ser då inte så god ut. Men med rätt färgmatchning så blir den härligt färgglad!

Dessa livsmedel kan du använda för att skapa fina färger:

 • Gul – mango, ananas, banan, morot, ingefära, gurkmeja…
 • Grön – avokado, banan kanske till och med gröna bananer, ärtor, spenat, mynta…
 • Röd – banan avokado, hallon, jordgubbar, lingon, rödbeta…
 • Blå – banan, avokado, blåbär, aronia bär…
 • Brun – banan, avokado, dadlar, kakao…
 • Vit – banan, kokosmjölk, äkta vanilj, mandel…

Vätskan som du använder kan vara vanlig mjölk eller yoghurt om du tål eller gillar det. Men för att få variation och göra en mejerifri måltid så kan du använda havremjölk, kokosmjölk eller grädde, mandelmjölk, sojamjölk eller annan växtbaserad mjölk.

Boosta bowlen med chiafrön, olika bärpulver eller andra näringspulver som vetegräs eller spirulina. Kokosfett. Kryddor som kanel, kardemumma, gurkmeja och vanilj. Toppa med fruktbitar, bär, granola, kokoschips, nötter och frön.

Det bästa med att mixa livsmedel är att du kan använda frukt, bär och grönsaker som börjar bli lite gamla och ser tråkiga ut. Du kan också slänga in bär, frukt, grönsaker och mjölk som börjar bli gammal i frysen. Då håller de lite längre och du har alltid något bra hemma för att kunna mixa en smoothie, smoothie bowl, nice cream eller en sorbeglass!

Idag gjorde jag en smoothie bowl på dessa ingredienser och det blev en portion:

 • 1/2 banan
 • 1/2 avokado
 • 1/2 dl frysta aronia bär
 • ca 1 dl havremjölk
 • Granola och några aronia bär till topping

Jag mixade banan, avokado, bär och späd med havremjölk till lagom konsistens. Toppade allt med granola och några aronia bär. Supergott och en fröjd för ögat!

Lycka till med din smoothie bowl!

Jenny 🙂

 

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.