Denna morotskaka har jag gjort glutenfri och minskat sockermängden i. Jag ska nästa gång testa byta ut sötningen till dadlar i kakan. Morotskakan blir saftig och fluffig och det är svårt att märka att det inte är vetemjöl i den. Så om du gillar morotskaka så måste du testa denna!
Ingredienser:
- 3 ägg
- 1 dl socker (ska egentligen vara 3 dl men jag minskade ned till 1 dl och hade råsocker)
- 3 dl valfritt mjöl (jag hade 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl durra mjöl)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 tsk malen ingefära (jag rev färsk och tog då 1 tsk)
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl kokosolja
- 4 1/2 dl finrivna morötter
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker/sötning poröst. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Smörj en form med löstagbar kant, bröa med mjöl eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna.
Cream cheese frosting
- 60 g mjukt smör
- 1 dl florsocker (ska egentligen vara 4 dl men jag minskade till 1 dl)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- Skal av 1 lime
- 100 g philadelphiaost
Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över morotskakan.
Recept inspirerat av Leila.
Jenny 🙂