Kikärtsspad istället för ägg

Så häftigt! Nu har jag äntligen testat att vispa spadet från kikärterna. Det är som trolleri ✨ Det blir ett vitt skum likt vispad äggvita. Jag vet det låter helt otroligt! Spadet som jag alltid häller bort går att använda istället för ägg till chokladmousse, maränger, andra bakverk eller till pannkakor och våfflor. Det går också att använda till ett fluffigt skum istället för grädde.

T

En man vid namn Goose Wohlt ligger bakom upptäckten av kikärtsspadets oväntade egenskaper. Wohlt själv är vegan, och exprimenterade hemma med äggersättningsprodukter i maräng. Just kikärtsspadet visade sig vara en hit, och han döpte vätskan till aquafaba (aqua = vatten, faba = böna på latin).

Kikärtsfluffet luktar tyvärr kikärter. Känns så där till chokladmousse, bakverk och våfflor tycker jag.  Men det funkar faktiskt om det du lagar till har regält med smak. Jag testade göra en chokladmousse och då tog chokladen överhanden, så det blev bra! Jag testade också att bara smaksätta skummet med vanilj och lakridspulver för att få ett smaksatt fluffigt skum. Vaniljen blev för lite smak och kikärtsmaken gick igenom. Men med lakridspulver funkade det!

Så om du vill byta ut äggen mot ett veganskt allternativ eller om du är allergisk eller överkänslig mot ägg så är kikärtsspadet definitivt vårt att experimentera med. Om du inte känner behov av att byta ut äggen så måste du bara testa att vispa spadet. Det är verkligen super häftigt att det kan bli ett vitt skum ????

Jenny ????

Dela detta
Share

One thought on “Kikärtsspad istället för ägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.