Chiapudding

Chiafröna kommer från Mexico och är energi och näringsrika. De är perfekta att göra en chiapudding av till frukost eller mellanmål. Chiafröna är omega 3 rika men omega 3:n är tyvärr svår för vår kropp att plocka upp vilket gör att vi bara få i oss små mängder av de livsnödvändiga fetterna. De är även proteinrika och innehåller mycket fibrer. Fettet, proteinerna och fibrerna gör att chiafröna är mättande och ger oss ett stabilt blodsocker. Fibrerna är vattenlösliga och bildar en gelé vid blötläggning. Detta gör fibrerna snälla för vår magetarm genom att de lägger sig som en skyddande hinna i tarmarna. Chiafrön är också mineralrika och innehåller bland annat mycket järn, kalcium, magnesium och fosfor.

image

Basrecept:

  • 2 dl vätska tex kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk,  vanlig mjölk…
  • 2-3 msk chiafrön

Blanda frön och vätska i en burk eller skål, blanda ordentligt och låt sedan stå i kylskåpet helst över natten. Rör gärna om lite då och då eftersom fröna sjunker ned.

Smaksätt med vanilj, kanel eller kardemumma. Du kan också mixa ned bär eller frukt men minska då ned på vätskan lite. Toppa chiapuddingen med bär, frukt, nötter, frön och  kokosflingor.

Chiapudding choklad

  • 1 banan
  • 3 msk chiafrön
  • 1 msk kakao
  • 1 dl vätska

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller mossa bananen med en gaffel och blanda ordentligt. Denna choklad chiapudding passar choklad älskaren!

Det är perfekt att göra chiapuddingen i en glasburk om du vill ta med den till jobbet som mellanmål.

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.