Energibars

Många av de energibars som säljs innehåller massor av tillsatt socker och andra tillsatser. I flera av fallen skulle du lika gärna kunnat äta en snickers om man tittar på sockermängden. Du kan själv göra dina egna energibars. Perfekt att skicka med barnen som mellanmål i skolan, ta med innan eller efter träning eller ha som fika. Men tänk på att de innehåller mycket energi och är just en energikaka.

Ingredienser till 10 stora eller 20 små bars:

  • 1 dl puffat amaranth, quinoa, bovete eller ris
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl jordnötssmör (en utan tillsatser, socker och gärna crunchy)
  • 1 dl torkade och finhackade dadlar
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1/2 dl riven kokos
  • 3 msk hela linfrön
  • 2 msk flytande honung (går att utesluta)
  • 2 äggvitor

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla ingredienser väl i en stor skål. Tryck ut blandningen i en bakplåtsklädd form, ca 25 x 15 cm. Om du fuktar händerna lite så fastnar det inte lika lätt på fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna lite. Flytta över bakplåtspappret på en skärbräda. Skär i 10 eller 20 bitar. Förvara dem i kylen eller frys in.

Recept: Karin Lindberg

 

 

Dela detta
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.