Surdegsbröd på bovete

KATEGORIER

Om du vill baka glutenfritt och få mycket näring så är bovete ett bra val. Bovete är en naturlig glutenfri ört som inte har något med vete att göra. Men bovetets egenskaper liknar ganska mycket sädesslagen och passar bra som glutenfritt alternativ. Bovete är lättsmält, basbildande och rikt på b-vitaminer, magnesium, järn, zink och kalium.

Surdegsbröd på bovete är ett superenkelt recept som inte behöver en surdegskultur. Surdegen kommer av att  smeten får jäsa av sig själv. Ingredienserna är få och brödet blir saftigt och näringsrikt. Syrningen gör att kroppen lättare tar upp mineralerna i brödet och gör också brödet mer lättsmält. Syrningen bildar ättiksyra som gör att brödet inte möglar så fort.

Ingredienser:

  • 4 dl helt bovete
  • 6 dl vatten
  • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
  • 1 msk honung (kan uteslutas)
  • 1/2 tsk brödkryddor (kan uteslutas eller smaksättas på valfritt sätt)

Lägg bovete och sesamfrön i blöt över natten.

image

När bovetet har svällt upp ska det precis täckas av vatten, tillsätt mer vatten om det behövs. Ha i salt, ev honung och kryddor. Mixa allt i blötläggningsvattnet med en stavmixer. Du ska alltså inte hälla av och skölja bovetet och sesamfröna utan mixa allt i blötläggningsvattnet. Konsistensen ska vara nästan slät men behåll gärna några hela bitar av bovetet i smeten. Olja in en limpform med kokosfett. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar.

image

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 60 minuter, tills limpan fått fin färg. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

imageimage

Recept: nillas kitchen

Dela detta inlägg:

Bild av Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

3 Responses

  1. Hej! Jag trodde att det var viktigt att skölja bort bovetets saponiner. Varför gör du inte så? Mvh Magdalena

  2. Undrar oxå om man inte måste skölja bort blötläggningsvattnet som man alltid bör vid all blötläggning av frön å nötter!?

  3. I detta recept ska man inte skölja bort blötläggningsvattnet. Jag förstår din fråga för bovete innehåller ett irriterande ämne fagopyrin som man kan minska genom att rosta bovetet i gjutjärnspanna och sen skölja med kokhett vatten i ca 10 sekunder. Vattnet färgas då rödlila av fagopyrinet. När vattnet är klart har det mesta försvunnit. Prova gärna göra denna process innan och se om det ändå går att få en surdeg av bovetet! Vet heller inte om denna syrning gör så att fagopyrinet oskadliggörs precis som fytinsyror gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.