Om du vill baka glutenfritt och få mycket näring så är bovete ett bra val. Bovete är en naturlig glutenfri ört som inte har något med vete att göra. Men bovetets egenskaper liknar ganska mycket sädesslagen och passar bra som glutenfritt alternativ. Bovete är lättsmält, basbildande och rikt på b-vitaminer, magnesium, järn, zink och kalium.
Surdegsbröd på bovete är ett superenkelt recept som inte behöver en surdegskultur. Surdegen kommer av att smeten får jäsa av sig själv. Ingredienserna är få och brödet blir saftigt och näringsrikt. Syrningen gör att kroppen lättare tar upp mineralerna i brödet och gör också brödet mer lättsmält. Syrningen bildar ättiksyra som gör att brödet inte möglar så fort.
Ingredienser:
- 4 dl helt bovete
- 6 dl vatten
- 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
- 1 msk honung (kan uteslutas)
- 1/2 tsk brödkryddor (kan uteslutas eller smaksättas på valfritt sätt)
Lägg bovete och sesamfrön i blöt över natten.
När bovetet har svällt upp ska det precis täckas av vatten, tillsätt mer vatten om det behövs. Ha i salt, ev honung och kryddor. Mixa allt i blötläggningsvattnet med en stavmixer. Du ska alltså inte hälla av och skölja bovetet och sesamfröna utan mixa allt i blötläggningsvattnet. Konsistensen ska vara nästan slät men behåll gärna några hela bitar av bovetet i smeten. Olja in en limpform med kokosfett. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 60 minuter, tills limpan fått fin färg. Låt limpan svalna på galler under bakduk.
Recept: nillas kitchen
3 Responses
Hej! Jag trodde att det var viktigt att skölja bort bovetets saponiner. Varför gör du inte så? Mvh Magdalena
Undrar oxå om man inte måste skölja bort blötläggningsvattnet som man alltid bör vid all blötläggning av frön å nötter!?
I detta recept ska man inte skölja bort blötläggningsvattnet. Jag förstår din fråga för bovete innehåller ett irriterande ämne fagopyrin som man kan minska genom att rosta bovetet i gjutjärnspanna och sen skölja med kokhett vatten i ca 10 sekunder. Vattnet färgas då rödlila av fagopyrinet. När vattnet är klart har det mesta försvunnit. Prova gärna göra denna process innan och se om det ändå går att få en surdeg av bovetet! Vet heller inte om denna syrning gör så att fagopyrinet oskadliggörs precis som fytinsyror gör.