Majonnäs

En egengjord majonnäs är supergott och användbart till mycket. Tar bara 1 minut att göra och innehåller bara naturliga ingredienser.

En del säger att ingredienserna ska vara rumsvarma för att majonnäsen inte ska skära sig. Men jag har märkt att det inte har så stor betydelse.

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1 ½-2 dl olja – rapsoljan är mest neutral, men du kan säkert använda andra oljor också.
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 3/4 msk vitvinsvinäger eller citron
  • Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en hög burk eller skål som du kan få ned en stavmixer i. Ställ ned stavmixern på botten och stå still med mixern några sekunder och dra sen upp den sakta. Ägget kommer ligga i botten och oljan ovanför och när du sedan försiktigt drar stavmixern upp så blir det som att det droppar ned olja. Mixa tills oljan blandats. Super enkelt! Majonnäsen håller i ca 1 vecka i kylskåpet.

Om du vill göra en större sats så sägs det att 1 ägg kan binda 1 liter olja. Så öka på oljan och kryddorna så får du mer majonnäs.

Perfekt att använda till grönsaker, som sås, till dressing eller när du vill ha ett mejerifritt alternativ. Prova gärna smaksätta majonnäsen med andra kryddor som chili, paprika, soltorkade tomater, vitlök (då blir det aioli) m.m.

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.