Majonnäs

KATEGORIER

En egengjord majonnäs är supergott och användbart till mycket. Tar bara 1 minut att göra och innehåller bara naturliga ingredienser.

En del säger att ingredienserna ska vara rumsvarma för att majonnäsen inte ska skära sig. Men jag har märkt att det inte har så stor betydelse.

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1 ½-2 dl olja – rapsoljan är mest neutral, men du kan säkert använda andra oljor också.
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 3/4 msk vitvinsvinäger eller citron
  • Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en hög burk eller skål som du kan få ned en stavmixer i. Ställ ned stavmixern på botten och stå still med mixern några sekunder och dra sen upp den sakta. Ägget kommer ligga i botten och oljan ovanför och när du sedan försiktigt drar stavmixern upp så blir det som att det droppar ned olja. Mixa tills oljan blandats. Super enkelt! Majonnäsen håller i ca 1 vecka i kylskåpet.

Om du vill göra en större sats så sägs det att 1 ägg kan binda 1 liter olja. Så öka på oljan och kryddorna så får du mer majonnäs.

Perfekt att använda till grönsaker, som sås, till dressing eller när du vill ha ett mejerifritt alternativ. Prova gärna smaksätta majonnäsen med andra kryddor som chili, paprika, soltorkade tomater, vitlök (då blir det aioli) m.m.

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.