Smoothies och juice

KATEGORIER

Juicer och smoothies kan du använda vid detox och fasta men även till frukost och som mellanmål. De ger massa vitaminer, mineraler, klorofyll, enzymer och stärker immunförsvaret, gör kroppen basisk och håller magen i form. Dessutom kickar de igång en naturlig avgiftningsprocess speciellt om de är gröna och fulla med klorofyll!

Juicer görs i en juicemaskin och innebär att fibrerna separeras från juicen. Näringen blir mer lättupptaglig men juicen får en större påverkan på blodsockret.

Smoothies görs i en mixer eller blender, där livsmedlen hackas sönder. För att kunna hacka hårdare grönsaker som morot och rödbeta så behövs en mixer på upp till 1000 watt. Men det går även att använda en vanlig stavmixer eller enklare mixer men då får du mixa mjukare grönsaker och frukter eller tex riva moroten först. En smoothies innehåller både juice och fibrer och ger då ett mer balanserat blodsocker. En del grönsaker innehåller väldigt mycket fibrer som är svåra att slå sönder i en mixer och då blir smoothisen väldigt krämig. Bäst är att juica visa ingredienser med mycket fibrer och mixa andra och sedan blanda dem.

Att juica och eller göra smoothies är ett bra sätt att få i sig mer grönsaker under dagen. Drick gärna dina juicer/smoothies direkt för maximalt med näring och enzymer men det går också bra att spara i ett par dagar. Jag häller oftast upp mina smoothisar i glasburkar. Det är en jättebra förvaring och ett bra sätt att ta med och dricka ur.

I början blir det lätt att du gör söta juicer/smoothies. Sträva mot att 2/3 kommer från grönsaker och 1/3 från frukt för att hålla blodsockret i balans.

Bra grönsaker att börja med är selleri, gurka, fänkål och morot. Bra frukter är apelsin, citron, päron och äpple. Bär är supergott och nyttigt. Ingefära är starkt antiinflammatoriskt och ger hetta till juicer/smoothies. Prova även gärna spenat, grönkål, svartkål, savojkål, broccoli, persilja, mynta, koriander, basilika, rödbeta samt olika frukter. Prova dig fram till dina favoriter.

Det är inte säkert att du gillar smaken av de gröna juicer/smoothies till en början men med tiden vänjer sig smaklökarna (tillsatser, fett, socker och salt gör våra smaklökar förvirrade) vid de naturliga smakerna och snart kommer du inte vilja vara utan dina gröna drinkar.

Allt vi äter måste inte alltid vara supergott. Känn efter hur det känns i kroppen i stället. Mat som ger oss mycket näring gör vår kropp gott och vi mår bra.

Börja juica och gör smoothies och känn skillnaden!

Gulsmoothies

 • 1 morot
 • 2 selleristjälkar
 • 1/2 apelsin
 • 1/3 citron
 • 1 cm ingefära
 • ca 4-5 dl vatten

Grönsmoothies

 • 2 selleristjälkar
 • 1/2 apelsin
 • 1/3 citron
 • 1 cm ingefära
 • 1/2 tsk spirulina/chlorella pulver och/eller 1/2 tsk vetegräs
 • ca 4-5 dl vatten

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.