Smoothies och juice

Juicer och smoothies kan du använda vid detox och fasta men även till frukost och som mellanmål. De ger massa vitaminer, mineraler, klorofyll, enzymer och stärker immunförsvaret, gör kroppen basisk och håller magen i form. Dessutom kickar de igång en naturlig avgiftningsprocess speciellt om de är gröna och fulla med klorofyll!

Juicer görs i en juicemaskin och innebär att fibrerna separeras från juicen. Näringen blir mer lättupptaglig men juicen får en större påverkan på blodsockret.

Smoothies görs i en mixer eller blender, där livsmedlen hackas sönder. För att kunna hacka hårdare grönsaker som morot och rödbeta så behövs en mixer på upp till 1000 watt. Men det går även att använda en vanlig stavmixer eller enklare mixer men då får du mixa mjukare grönsaker och frukter eller tex riva moroten först. En smoothies innehåller både juice och fibrer och ger då ett mer balanserat blodsocker. En del grönsaker innehåller väldigt mycket fibrer som är svåra att slå sönder i en mixer och då blir smoothisen väldigt krämig. Bäst är att juica visa ingredienser med mycket fibrer och mixa andra och sedan blanda dem.

Att juica och eller göra smoothies är ett bra sätt att få i sig mer grönsaker under dagen. Drick gärna dina juicer/smoothies direkt för maximalt med näring och enzymer men det går också bra att spara i ett par dagar. Jag häller oftast upp mina smoothisar i glasburkar. Det är en jättebra förvaring och ett bra sätt att ta med och dricka ur.

I början blir det lätt att du gör söta juicer/smoothies. Sträva mot att 2/3 kommer från grönsaker och 1/3 från frukt för att hålla blodsockret i balans.

Bra grönsaker att börja med är selleri, gurka, fänkål och morot. Bra frukter är apelsin, citron, päron och äpple. Bär är supergott och nyttigt. Ingefära är starkt antiinflammatoriskt och ger hetta till juicer/smoothies. Prova även gärna spenat, grönkål, svartkål, savojkål, broccoli, persilja, mynta, koriander, basilika, rödbeta samt olika frukter. Prova dig fram till dina favoriter.

Det är inte säkert att du gillar smaken av de gröna juicer/smoothies till en början men med tiden vänjer sig smaklökarna (tillsatser, fett, socker och salt gör våra smaklökar förvirrade) vid de naturliga smakerna och snart kommer du inte vilja vara utan dina gröna drinkar.

Allt vi äter måste inte alltid vara supergott. Känn efter hur det känns i kroppen i stället. Mat som ger oss mycket näring gör vår kropp gott och vi mår bra.

Börja juica och gör smoothies och känn skillnaden!

Gulsmoothies

 • 1 morot
 • 2 selleristjälkar
 • 1/2 apelsin
 • 1/3 citron
 • 1 cm ingefära
 • ca 4-5 dl vatten

Grönsmoothies

 • 2 selleristjälkar
 • 1/2 apelsin
 • 1/3 citron
 • 1 cm ingefära
 • 1/2 tsk spirulina/chlorella pulver och/eller 1/2 tsk vetegräs
 • ca 4-5 dl vatten

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.