Bovetegröt

Bovete är en ört som är rik på näringsämnen och ger en gröt som är god, värmande, mättande, gluten- och laktosfri. Boveten innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som gör den besk i smaken. Detta försvinner om du häller bort uppkokningsvattnet eller häller kokande vatten över bovetet.

Ingredienser:

  • 1/2-1 dl kokt bovete
  • 1-2 ägg
  • 1/2 msk kokosfett
  • en nypa himalaya salt
  • 1 msk riven kokos
  • 1/2 dl blåbär

Koka ca 2 dl bovete så att du har för några dagar framåt. Ta 1/2-1 dl av den färdigkokta boveten, knäck i 1-2 ägg, ha i kokosfett och salt. Värm under omrörning tills äggen stelnat. Servera med blåbär och riven kokos.

Om du vill så kan du variera gröten genom att byta ut bovetet mot quinoa (Se tidigare recept på: Quinoagröt), helt havre eller hirs. Smaksättningen kan bytas ut mot andra bär, nötter, frukt, kanel, kardemumma m.m.

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.