Nu är det säsong för pumpa. En pumpa som är mild och neutral är spagettipumpan. Den påminner i storlek och form om en honungsmelon. Fruktköttet är ljust gult och delar sig efter kokning i trådar, där av namnet spagettipumpa. Pumpa är rikt på mineraler som kalium, kalcium och magnesium. Har lågt kolhydratinnehåll. Kan användas som spagetti, varm grönsak, i soppor eller gratineras. Du kan tillreda pumpan genom att koka eller baka den i ugnen.
Kokt:
- Koka upp vatten i en stor gryta.
- Dela pumpan på mitten.
- Gröp ur kärnorna (men släng dem inte, de kan bli rostade/torkade pumpakärnor).
- Lägg pumpa halvorna i det kokade vattnet och låt dem koka sakta i ca 20 minuter.
- Gröp ur spagettin.
Bakad i ugn:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela pumpan på mitten.
- Gröp ur kärnorna (men släng dem inte, de kan bli rostade/torkade pumpakärnor).
- Droppa lite olja på ett bakplåtspapper och lägg pumpan med den skurna sidan nedåt.
- Låt stå i ugnen tills de är mjuka ca 30-40 minuter (det ska bara vara lite motstånd när du trycker en gaffel genom köttet).
- Gröp ut spagettin.
Blanda i smör, salt och peppar, servera till tex köttfärssås.
Ta tillvara på pumpakärnorna de innehåller näring som zink, magnesium, järn, kalium, folsyra, flera B vitaminer, E vitamin och fleromättade fetter. Torka pumpakärnorna på ett papper eller på låg värme i ugn. Vill du sätta smak på dem så torrostar du dem i stekpannan eller med kokosfett samt kryddar dem med salt.
Jenny 🙂