Grönkålssoppa är riktigt gott och ger massor av bra näring genom att grönkål är ett riktigt superlivsmedel som innehåller massor av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Men också en del kalium, kalcium, magnesium, järn, folsyra och B 6. Grönkål innehåller antioxidanterna karotenoider och flavonoider som motverkar cancer. Dessutom har grönkål en virus- och bakteriedödande effekt och hämmar inflammationer.
Ingredienser:
- 250 g färsk grönkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 – 1 1/2 liter vatten
- 1 dl grädde
- 1 msk smör att steka löken i
- Kryddor: ekologisk buljong, peppar, muskot och ev fänkål
Riv av grönkålen från stjälkarna och skölj. Hacka lök och vitlök och fräs dem i smör i en stor kastrull. Lägg i grönkålen, häll i vatten, buljong och kryddor. Låt koka i ca 30 minuter.
Häll i grädden och låt koka upp. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av!
Godast blir soppan om den får svalna och vila i kylen till nästa dag. Sedan är det bara att njuta! Servera gärna tillsammans med ägg.
Jenny 🙂