Kikärtshummus

Jag tycker kikärtshummus eller andra bönröror är supergott. Dessutom är det enkelt att göra. Ni kommer märka att jag tycker om när det är enkelt och går ganska snabbt. Tyvärr tycker jag faktiskt inte att det är så kul att lagamat. Men jag tycker om att äta vällagad mat och att ge min och familjens kroppar bra näring. Därför söker jag efter recept och tips som inte är allt för krångliga.

Kikärtshummus är mättande med protein, fett och näringsämnen. Du kan använda hummusen som proteinkälla, sås, smaksättare eller som mellanmål tillsammans med grönsaker.

Här har jag använt kikärtor i tetra. Självklart är det ännu bättre att blötlägga och koka sina kikärtor och bönor själv. Men att alltid ha kikärtor och olika bönor på tetra hemma är kanske det enda sättet för många att få i sig bönor och dessutom är de jättebra snabbmat.

Ingredienser:

  • En tetra kikärtor eller egen kokta
  • ca 1/2 dl olivolja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk sesamfrön eller 2 tsk tahini
  • Kryddor: salt, peppar och/eller chili samt spiskummin

Mixa allt i en matberedare eller med stavmixern. Anpassa mängden olja utefter konsistensen, hummusen ska inte vara torr. Smaka av och anpassa mängden kryddor efter vad du gillar. Jag älskar spiskummin så det har jag massor av. Även vitlök tar jag gärna ganska mycket av om jag inte ska träffa allt för mycket folk ?

Egentligen ska det vara tahini i hummus men när jag inte har det hemma så brukar jag ha i hela sesamfrön istället. Tahini är en sesampasta som ger hummusen lite brändare smak. Men eftersom sesamfrön innehåller många näringsämnen som B vitaminer, kalcium, järn, magnesium och zink så vill jag gärna få med dem i min hummus.

Lycka till!

Jenny ?

Dela detta
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.