Kikärtshummus

KATEGORIER

Jag tycker kikärtshummus eller andra bönröror är supergott. Dessutom är det enkelt att göra. Ni kommer märka att jag tycker om när det är enkelt och går ganska snabbt. Tyvärr tycker jag faktiskt inte att det är så kul att lagamat. Men jag tycker om att äta vällagad mat och att ge min och familjens kroppar bra näring. Därför söker jag efter recept och tips som inte är allt för krångliga.

Kikärtshummus är mättande med protein, fett och näringsämnen. Du kan använda hummusen som proteinkälla, sås, smaksättare eller som mellanmål tillsammans med grönsaker.

Här har jag använt kikärtor i tetra. Självklart är det ännu bättre att blötlägga och koka sina kikärtor och bönor själv. Men att alltid ha kikärtor och olika bönor på tetra hemma är kanske det enda sättet för många att få i sig bönor och dessutom är de jättebra snabbmat.

Ingredienser:

  • En tetra kikärtor eller egen kokta
  • ca 1/2 dl olivolja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk sesamfrön eller 2 tsk tahini
  • Kryddor: salt, peppar och/eller chili samt spiskummin

Mixa allt i en matberedare eller med stavmixern. Anpassa mängden olja utefter konsistensen, hummusen ska inte vara torr. Smaka av och anpassa mängden kryddor efter vad du gillar. Jag älskar spiskummin så det har jag massor av. Även vitlök tar jag gärna ganska mycket av om jag inte ska träffa allt för mycket folk ?

Egentligen ska det vara tahini i hummus men när jag inte har det hemma så brukar jag ha i hela sesamfrön istället. Tahini är en sesampasta som ger hummusen lite brändare smak. Men eftersom sesamfrön innehåller många näringsämnen som B vitaminer, kalcium, järn, magnesium och zink så vill jag gärna få med dem i min hummus.

Lycka till!

Jenny ?

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.