Fröknäcke är farligt gott och enkelt att göra.
Ingredienser:
- 2 dl solrosfrön
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 2 msk fiberhusk
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk salt
- 5 dl vatten
- 1/2 dl vallmofrön
- Brödkryddor som fänkål, anis och kummin
- Flingsalt
Sätt ugnen på ca 160 grader och varmluft.
Ta fram två bunkar. I den ena lägger du solrosfrön och pumpakärnor och lägger dem i blöt under 6-8 timmar. I den andra bunken blandar du linfrön, sesamfrön, fiberhusk, mandelmjöl, salt, kryddor och 5 dl vatten. Låt stå och svälla. Skölj solrosfröna och pumpakärnorna och blanda ihop med den bunken som stått och svällt. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Strö över vallmofrön och flingsalt.
Grädda fröknäcket i cirka 70 minuter. Öppna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut ångan. När de är torra är de klara.
Låt fröknäcket svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvaras torrt.
Det är Linfrön och fiberhusk som hjälper brödet att hålla ihop. Om du inte tål, inte tycker om eller inte har några av fröna hemma kan du byta ut mot något som du gillar eller har hemma.
Brödet är helt glutenfritt!
Jenny 🙂