Ett jättegott och saftigt glutenfritt bröd som liknar ett vanligt och godkändes av alla familjemedlemmar 🙂
Ingredienser till ett bröd:
- 1 msk psylliumfröskal/fiber husk
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 2 1/2 dl kokande vatten
- 4 dl egenblandad mjölmix
- 1,5 dl havremjöl/skräddmjöl (glutenfritt om du vill vara helt säker)
- 1,25 dl majsmjöl
- 0,75 dl rismjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 1/2 dl filmjölk
- 25 g jäst
- 1 msk sirap
Om du vill kan du ha i frukt och nötter eller varför inte morot.
- 1 dl nötter tex hasselnötter, valnötter…
- 1 dl torkad frukt tex russin, aprikoser…
- 1 st riven morot
- Blanda psylliumfröskal, linfrö och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt stå och svälla i 10 minuter.
- Blanda ihop mjölmixen, bikarbonat och salt i en annan bunke.
- Tillsätt filmjölk i fröblandningen och smula ned jästen. Vispa samman med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ned mjölblandningen och sirap tills allt blandats väl. Rör sist ned ev frukt och/eller nötter.
- Häll smeten i en smord brödform, 1 1/2 liter. Strö över 1 msk mjölmix.
- Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
- Låt stå i ca 30 minuter innan brödet stjälps upp. Linda in brödet i en bakduk och låt stå framme över natten. Sen är det bara att njuta!
Brödet blev supergoda frukostmackor med ägg, gurka och örtsalt!
Jenny 🙂