Gluten- och mejerifria luncher

KATEGORIER

Jag får ofta frågan: Vad äter jag om jag ska äta gluten och mejerifritt? Vår kost baseras ofta på mycket mejerivaror och spannmålsprodukter. Om du skulle duka upp vad du ätit under en vecka, hur skulle ditt bord se ut? Vad har du ätit? Många komma få stora mängder av spannmålsprodukter som pasta, bröd, bakverk och stora mängder mejerivaror som mjölk, yoghurt, fil, grädde, crème fraiche, ost, keso, kvarg m.m. De flesta av våra maträtter eller måltider innehåller vete och/eller mejerivaror. Köper vi något färdigt får vi leta efter en lunch eller ett mellanmål som inte innehåller gluten eller mejeriprodukter. Så för många blir det en stor omställning att utesluta dem helt.

Men varför ska vi utesluta dem? En del behöver utesluta gluten och/eller mejeri för att kroppen reagerar negativt på dem. För andra kan det vara bra att testa att äta mer gluten- och mejerifritt för att öka variationen så att mängden näringsämnen ökar. Jag har själv aldrig haft problem med magen och har mått ganska bra. Men när jag provat äta helt gluten och mejerifritt så har jag märkt att kroppen mår väldigt bra. Energin ökar, mindre hudutslag, magen fungerar bättre med mindre gaser och uppsvälldhet, bättre avföring, mindre sug m.m. Idag håller jag ned konsumtionen men äter inte helt fritt förutom de veckor jag kör detox vilket jag gör några veckor om året. Jag tycker helt enkelt att jag mår bättre av att äta mer varierat och med mer grönsaker.

Våga prova lite nytt! Här kommer exempel på en av mina gluten- och mejerifria veckor:

Måndag: Lätt wokade grönsaker (broccoli, sockerärter, morot, paprika och lök) med kyckling och jordnötssås (jordnötssmör, kokosmjölk, currypasta, lime, fisksås och chili).

Tisdag: Svart ris, brysselkål, haricots verts, hyvlad morot med torskgryta (lök, vitlök, olivolja, buljong, vatten, vitpeppar och torsk).

Onsdag: Kikärtsbiffar (kikärter, ägg, rivna morötter, tahini, salt, curry, gurkmeja, svart peppar, vitlök, fiberhusk) med brysselkål, vitkål, surkål och sallad.

Torsdag: Fläskkarré i tomatsås (krossade tomater, vitlök, lök, olivolja, salt, svart peppar, soja), sötpotatis, palsternacka och vitkål/grönkål (olivolja, vitlök, salt och peppar).

Fredag: Tonfiskröra (kapris, salt, svart peppar, vitlök och kokosmjölk). Strimlad vitkål, riven zucchini och sötpotatis som värmts på i en gryta med olivolja, salt peppar och vitlök. Ugnslagad broccoli, surkål och avokado.

Hoppas du fått lite inspiration!

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Bild av Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Ta kontroll över din hormonella hälsa!

Välkommen att ta del av min inspelade föreläsning "Hormonbalans - nyckeln till god hälsa och livskvalitet". Kvinnokroppen behöver extra omsorg för att må sitt bästa, särskilt när hormonnivåerna förändras runt 40-årsåldern. Här får du lära dig mer om dina hormoner, hur de påverkar din kropp, ditt sinne och din energi. Du får tips och inspiration till vad du själv kan göra för att skapa hormonell balans.

Se föreläsningen och börja din resa mot en balanserad hälsa!

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.