Fakta om ägg

KATEGORIER

Här kommer lite fakta om ägg i påsk tider 🙂 Vi svenskar äter ca 200 ägg per person och år och under påskveckan dubblar vi konsumtionen. En höna lägger ungefär 300 ägg per år så vi behöver ett par höns er familj för att tillgodo se vårt ägg behov 🙂

Ett ägg ger oss massor av näring som vitaminerna A, B2, B12, folat, D, E och K. Mineraler som fosfor, jod, järn, selen och zink. Ett normalstort ägg innehåller ca 75 kcal, dvs inte så många kalorier men mättar bra eftersom det innehåller bra med protein och fett. Ett ägg innehåller 12 g protein och då fullvärdig protein vilket betyder att du får med alla de livsviktiga aminosyrorna och 10 g fett av både mättat, enkelomättat och fleromättat fett dessutom lite omega 3 fett men mängden beror på vad hönsen fått äta för mat. För att du ska få i dig alla nyttigheterna behöver du äta hela ägget.

Förr pratades det mycket om att ägg var kolesterolrikt och orsakade förhöjt kolesterol och skulle då vara sämre för hjärta och kärl. Idag har man insett att det inte har någon betydelse att ägget innehåller kolesterol utan vad gör det med vår kropp! Det är rätt att ägg är kolesterolrika men kroppen tillverkar drygt ett gram kolesterol per dag och ett ägg innehåller 0,2 g kolesterol, dvs en femtedel av kroppens egen tillverkning. Om vi äter kolesterol så kommer kroppen minska sin egen produktion. Dessutom ökar inte ägg det onda kolesterolet. Kolesterol är viktigt för cellernas uppbyggnad och funktion och för våra hormoner. Vår kropp fungerar inte optimalt med för lite kolesterol.

Du kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sig upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas. Du kan också se hur gammalt ägget är när du har knäckt ägget, gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.

Visste du att du kan frysa ägg och tinas med bibehållen kvalitet? Perfekt om du har massa ägg som du inte hunnit äta upp! Knäck ägget och blanda samman gulan och vitan före infrysningen så går ägget alldeles utmärkt att använda senare.

Jag tycker att ägg är ett jätte bra mättande och näringsrikt livsmedel som kan användas till det mesta. Ät kokt, stekt eller skramlat, som omelett, i pannkaka och plättar, ha ned i smoothie och gröt, ha med ett ägg till mellanmål eller ät efter träning. Ägg passar till de flesta tillfällen!

Glad påsk!

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.