Naturlig hudvård

KATEGORIER

Det är inte bara vad vi äter som är viktigt, det du sätter på huden påverkar också hur vi mår! Allt vi lägger på huden kommer också att gå in i kroppen. Mitt motto är att inte smörja något på kroppen som jag inte också kan äta eller åtminstone inte kan uttala!

Undvik kemikalier som parabener, silikoner, mineraloljor som kommer från petroleumindustrin och PEG´ar. Använd istället rena ekologiska råvaror som vegetabiliska oljor, växtsmör som sheasmör, kokosfett, kakaosmör och börja tillverka dina egna deodoranter, lip balm, bodybutter, ansiktskrämer m.m. Det är mycket enklare än du tror.

Här kommer några av mina favorit recept. Förutom råvarorna som jag inhandlar från www.organicmakers.se så behövs en kastrull och skålar eller glasburkar att smälta ihop ingredienserna i. Jag smälter ihop ingredienserna i ett vattenbad och försöker om det går att göra det direkt i glasburken som jag ska förvara salvan eller krämen i. Ska jag göra fler burkar av samma så tar jag en större glasburk eller skål som jag smälter samman allt och sedan häller jag upp salvan eller krämen i lagom stora glasburkar. Bra burkar går också att köpa på www.organicmakers.se eller så tar jag gamla romburkar eller äkta vaniljburken brukar också vara lagom stora.

Deodorant

Gör din egen deodorant om du har irriterade armhålor eller inte vill stryka tveksamma ämnen på kroppen. Vanliga deodoranter innehåller aluminium, konserveringsmedel, parfymer m.m. Daglig användning kan enligt forskarna gör att vi får i oss mer än 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium. Du sätter dessutom deodoranten på ett känsligt område, nästan varje dag och hela livet. Att göra egen deodorant med kokosfett gör den dessutom vårdande och läkande, funkar perfekt på nyrakade armhålor. Du funderar säkert på om en egengjord deodorant kan fungera. Den fungerar faktiskt riktigt bra. Jag använder mig av denna deodorant varje dag men har en ekologisk deodorant som jag använder de dagar jag behöver lite mer. Men dessa dagar har blivit färre och färre. Jag tror att kroppen kan behöva en avvänjningsperiod så ge inte upp om du inte  tycker att det fungerar till en början. Skifta gärna under en semester när det inte gör så mycket om du luktar lite svett ibland. Ha sedan en ekologisk tillhands de andra dagarna.

 • 1 del kokosfett – vårdande
 • 1 del potatismjöl – tar upp fukt
 • 1 del bikarbonat – tar bort lukt
 • Några droppar eterisk olja tex lavendel eller tea tree som är antibakteriell och/eller en som du gillar doften på

Smält allt samman och ha i eteriska oljan på slutet. Om deodoranten inte stelnar så ställ den i kylskåpet en stund. Rör om innan du använder den. Deodoranten känns lite grusig men det försvinner när du haft på den.

Lip balm

Att kunna lägga något naturligt på läpparna känns ännu viktigare eftersom vi här verkligen får det i munnen och sväljer en del av det vi smörjer på. Men många mer naturliga lip balms sitter inte kvar eller rår inte riktigt på torra läppar. Här kommer ett recept på ett lip balm som verkligen fungerar.

 • 15 g bivax
 • 15 g kokosfett
 • 15 g kakaosmör
 • ev någon eterisk olja för lukt

Lägg bivax, kokosfett och kakaosmör i en stor glasburk och smält allt i ett vattenbad. När allt är smält droppar du i lite eteriskolja för att få lite doft på lip balmen. Nu gäller det att vara snabb att hälla upp lip balmen för annars stelnar den. Häll upp den i små burkar eller i lypsylhylsor (som går att få tag på www.organicmakers.se). Om lip balmen hinner stelna så värmer du bara på den igen.

Ansiktskräm

Den här ansiktskrämen älskar jag. Jag har alltid haft torr och känslig hud i ansiktet som på vintern blivit mycket värre. Jag har provat alla dyra fina märken men inte varit riktigt nöjd. Men nu har jag hittat en som är sååååå bra och kostar bara en tjugondel av märkes ansiktskrämerna. Ingen mer torr, svidande, stramande och irriterande hud i ansiktet 🙂image

 • 65 g sheasmör
 • 35 g kokosfett
 • Någon lukt, jag använder vaniljolja men har också provat ha i äkta vanilj, funkar också men ger lite svarta prickar i krämen!

Lägg alla ingredienser i en glasburk och smält samman, på slutet har du i doften. För att få krämen att ”stanna” så behöver den ställas svalt. Rör om innan du använder den.

Body butter

Har du någon gång försökt läsa vad din hudkräm innehåller. Listan brukar vara lång med många obegripliga ord. Här kommer ett grundrecept med kokosfett och kakaosmör som du kan variera doft och vegetabilisk olja beroende på vad du gillar eller vill ha för effekt. Mandeloljan passar alla hudtyper och är vårdande och mjukgörande. Avokadooljan ger en grön kräm och passar torr och känslig hud, är fuktbevarande och mycket mjukgörande. Rapsoljan passar torrhud och hud med eksem, den är mjukgörande och skyddande för huden.

 • 80 gram kokosfett
 • 40 gram kakaosmör
 • 3 msk mandelolja (byt ut till den sort du vill ha)
 • Vaniljolja eller annan luktolja eller eteriskolja

Lägg kokosfettet och kakaosmöret i en glasburk och smält över vattenbad. När de smält samman har du i mandeloljan och ev någon lukt.

Läkande ringblommesalva

Ringblomman är lugnande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och gör att sår och skador på huden läks snabbare. Detta gör ringblomman perfekt till läkande salvor.

Jag odlar mina ringblommor på sommaren och plockar av bladen från ringblommorna. En del av bladen kokar jag direkt och resten torkar jag så jag har under vintern. Jag väljer att använda kokosfett till mina krämer eftersom att kokosfettet absorberas relativt snabbt, återfuktar bra,  har en läkande förmåga och är svamp- och bakteriedödande. Jag ställer en glasburk med kokosfett och ringblommebladen i ett vattenbad och värmer så att oljan smälter, håll en låg värme och lått stå någon timme. Sila bort bladen. Nu har du en ringblomsolja.

imageimage

För att göra en salva så fortsätter du ha glasburken i vattenbadet och lägger ned bivax som sakta får smälta samman med kokosfettet. När allt är smält är det dax att hälla upp salvan på olika burkar. Men det behöver göras ganska snabbt för den stelnar ganska fort. Hinner den stelna så värmer du upp den igen.

Ringblommesalvan är perfekt till de extra torra små kinderna, läpparna och händerna på vintern. Små sår, irritationer, klåda och insektsbett. Ringblommesalvan är den enda salvan som fungerar när det verkligen behövs något riktigt bra 🙂

Till ca 70 g kokosfett behövs ca 30 ml bivax.

image image

Hoppas du blir inspirerad att testa. Det är enkelt att göra egna krämer, salvor och balms. Du behöver inte ha så mycket saker hemma och det blir perfekta gå bort presenter som verkligen uppskattas!

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

3 svar

 1. Måste bivax alltid vara med..? Jag fick en rätt stark allergireaktion nära ögonen av en kräm med bidrottninggelé och jag tål inte heller vanliga cerat (med bivax ?). Jag kan äta honung med får vårpollenallergi. Undrar nu 1.) om jag kan ersätta bivax med ngt eller utesluta och enbart ha… ? 2.) Vad för sorts kokosfett ?

  1. Du kan nog ersätta bivaxen med kakaosmör som också gör det fastare. Men jag vet inte hur mycket du då behöver, du får prova dig fram. Gå in på Organic Makers hemsida och läs mer om olika blandningar de har massor med information om naturlig hudvård. Jag använder vanligt ekologiskt kokosfett utan lukt.
   Lycka till!

 2. ? ? / Har aldrig skrivit här . Undrar nu 1.) om jag kan ersätta bivax med ngt eller utesluta och enbart ha… ? 2.) Vad för sorts kokosfett ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.