Raw frukostblandning med äggröra

KATEGORIER

Min favoritfrukost denna sommar ☀️ är mejeri- och glutenfri! Många människor mår bra av att dra ned på eller utesluta gluten och mejerivaror. Idag äter vi ofta väldigt ensidigt och näringsfattigt. Många tror att de varierar sig men ofta blir variationen bara utifrån form; pasta, bröd, couscous, bulgur, matvete har alla sitt ursprung ur vete. Jag kommer skriva mer om detta framöver.

Denna frukost är halvraw och innehåller blötlagda nötter, frön och bovete, färska bär, skramlade ägg, kokosfett, riven kokos och ev russin. Den är superenkel men kräver lite framförhållning.

Raw frukostblandning med äggröra: 

  • Blötlagda nötter och frön tex. solrosfrön, mandlar och valnötter (blötlagda under natten).
  • Helt bovete som jag blötlagt under natten och ibland hunnit grodda.
  • Bär, just nu vad trädgården och naturen erbjuder, röda el svarta vinbär, blåbär, krusbär.
  • Två skramlade ägg i 1 msk kokosfett.

Låt äggröran svalna.  Blanda ihop allt och toppa med riven kokos och ev lite russin för lite sötma.
Genom att blötlägga nötter och fröer så blir de mer näringsrika och mer lättsmälta för vår mage- och tarm. Blötläggningen tar bort enzymhämmare som hindrar nedbrytning och näringsupptag. Jag blötlägger nötter och frön under natten och sköljer av dem i ett durkslag.

Bovetet blir mer lättsmält och mer näringsrikt när det blötläggs och groddas, eftersom det förbereder sig för att växa. Blötläggningen gör jag under natten och på morgonen häller jag av vattnet och sköljer bort det slem som bildats. Jag tar lite av bovetet till min frukost och resten låter jag grodda i en glasburk utan lock (allt vatten ska ha runnit av). Burken ställer jag i en låda i köket som jag ofta använder tex bland tallrikarna. Detta har blivit mitt knep för att komma ihåg mina groddningar. Jag har så många gånger hittat mina groddburkar uttorkade och mögliga efter att ha glömt bort dem i flera dagar. Bovetet sköljs sedan morgon och kväll och till frukosten tar jag varje morgon lite av bovetet som får längre och längre groddsvansar. Bovetet har groddat klart efter 4-5 dagar och då tar jag det sista till frukosten och börjar sedan om med nytt blötlagt bovete.

Bär är fullproppade med näring och antioxidanter. Ägg ger en bra och lång mättnad. Kokos innehåller massa näringsämnen och bra fetter som ger mättnad. Dessutom har kokosfett virus, bakterie och svampdödande egenskaper, är antiinflammatorisk och ökar förbränningen. Om kokosfettets positiva egenskaper kommer jag skriva mer om längre fram.

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.