Äppelciderbubbel

Jag byter ibland ut helg vinet mot äppelciderbubbel. Ger lite festkänsla, känns fräscht och smakar gott. Använd en ofiltrerad så får du massa bra hälsoeffekter på köpet. Äppelcidervinäger är gjord på äpplen som fermenterats dvs jäst. Sen har den fått mogna på ekfat i minst 6 månader. Eftersom drycken inte upphettats eller pastöriserats så finns enzymerna kvar vilket stöttar kroppens egna enzymproduktion. Äppelcidervinäger har använts i tusentals år för att lindra småkrämpor men också som rengöringsmedel och ogräsmedel pga sin bakteriedödande effekt. Den tar bort dålig lukt, minskar halsont, dödar vårtor, sänker blodsockret, ökar mättnaden och förbättrar matsmältningen. I äppelcidervinäger finns vitamin C och B, ättiksyran ser också till att öka upptaget av viktiga mineraler ur maten som vi äter. Eftersom äpplena har fermenterats så bildas det mjölksyrebakterier och dessa gynnar vår tarmflora. Du ser att du fått en äkta obehandlad äppelcidervinäger på att den grumlar sig i botten på flaskan, det är modern, de goda bakterierna och enzymerna. Skaka gärna flaskan innan du häller upp så får du lite av modern.

Men bara för att det är nyttigt så betyder det inte att mer är ännu bättre. Ta ca 1 matsked om dagen och skölj ur munnen efteråt, syran är stark och kan skada tandemaljen.

Hur gör jag äppelciderbubbel då? Jo jag gör en flaska bubbelvatten eller köper naturell. Häll upp i ett vin eller champagneglas och häll i ca 1/2-1 msk äppelcidervinäger. Voilà nu har du ett glas bubbel!

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.