Grodda bönor, linser och fröer

KATEGORIER

Nu när våren börjat komma börjar jag bli sugen på att göra mina egna groddar. Jag läste nyligen att groddar är det nya sallad. Små näringsbomber som är snälla mot miljön. Något för framtiden! Du kan köpa färdiga groddar i matbutiken, men det är mycket billigare och roligare att grodda själv.

När frön, linser och bönor groddas blir mineraler och proteiner lättare för kroppen att ta upp än om du kokar dem eller äter dem råa. De flesta groddar är dessutom rika på vitamin A, B, C och E, mineralerna magnesium, zink, kalium, kalcium, fosfor och järn. Groddar är basiska och neutraliserar PH-värdet i kroppen och innehåller massor av fibrer och enzymer. De är alltså riktiga näringsbomber!

Grodda kan du göra året runt, det är enkelt och går relativt snabbt. Cirka två gånger om dagen bör groddarna sköljas så att de inte torkar ut. Själv glömmer jag dem lätt så jag har valt att ha groddburken i en låda som jag ofta öppnar (jag har valt lådan med tallrikar) så att jag påminns att skölja morgon och kväll. Du kan också välja att ha dem framme på köksbänken med en handduk över.

Så här groddar du

1. Häll upp bönor eller groddar i en burk och slå på ljummet vatten. Låt ligga i blöt minst 6 timmar så att de får dra till sig vattnet, svälla upp och ”aktiveras”. Tänk på att burken bör ha mycket utrymme så att det finns plats att växa på. Ju större frön och bönor desto längre tid ska de blötläggas. Jag brukar blötlägga över natten.

2. Slå av vattnet och skölj bönorna/fröna. Dra på en silduk eller ett finmaskigt nät över burköppningen och sätt fast med en gummisnodd. Eller köp en groddburk. Ställ burken mörkt i runt 20 – 25° eller lägg en handduk över.

3. Tag ut och skölj bönorna 2-3 gånger per dag, ställ tillbaka i mörkret.

4. Efter några dagar när groddarna är tillräckligt stora så kan du ställa fram dem i ljuset så att de blir gröna. Förvara sedan i kylen. Groddar håller ca 4-5 dagar.

Alfa Alfagroddar

En klassiker som går att hitta i i stort sett varenda matbutik. Groddarna tar mellan 3-6 dagar att grodda De är groda att blanda ner i en sallad, ha på en smörgås eller bara ha på tallriken som en grönsak . Alfaalfagroddar innehåller mineraler, proteiner, C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin.

 

Mungbönsgroddar

Mungbönan hör till en av de bönor som går snabbast att grodda. Själva bönan är en liten oval böna. Groddade mungbönor är rika på vitamin C och E. På ett par dagar får du fina groddar som passar bra i sallader, wokar och soppor. De bönor som inte groddar är hårda som sten så akta tänderna.

Smörgåskrasse

Smörgåskrasse är kryddigt och gott. Den är släkt med den större vattenkrassen, men ej med blomman indiankrasse. Fröna är billiga att köpa och lätta att odla. Skotten är goda att ha på smörgås eller i en sås.

Solrosskott

Solrosskott är de första späda skotten från solrosfrön som sedan blir till solrosor. De innehåller stora mängder beta-karoten, vitaminer samt mineraler. Hela skotten används med blad och stjälk, och då de är krispiga och milt kryddiga är de fina att ha i sallader eller som topping. Solrosskotten växer bäst om de får stå soligt, se dock till att jorden inte torkar ut. Använd frön med skal – de som säljs som fågelmat går alldeles utmärkt att odla.

Jag har köpt mina groddburkar hos Renée Voltaire. Denna glasburk med grönt plastlock har en superbra avrinningsskål.

Köpte här om dagen nya burkar och hittade då dessa i glas med metallnätslock och ett avrinningsställ med keramikplatta i botten. Passar den som vill ha något fint att stå framme!

Våga prova och se hur lätt det är att grodda!

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Picture of Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

2 svar

  1. Hej!
    Jag undrar var du hittade groddburkarns i glas med ställning & porslinsfat?

    Vänlig hälsning,
    Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.