Grönsakspannkaka är ett superbra sätt att få i dig och barnen massor av grönsaker. Du kan ha ned nästan vilka grönsaker som helst så välj de grönsaker du gillar eller har hemma. Det blir inte så mycket smak av grönsakerna så barnen kommer äta grönsaker som de i vanliga fall inte skulle ha ätit.
Ingredienser till 4 portioner/pannkakor
- 6 st ägg
- 1 dl bovetemjöl (eller valfri mjölsort)
- 1 stor lök
- 1 stor morot
- 2 stora nävan grönkål
- 2 stora nävar vitkål
- Salt
- Peppar
- Tex vitlök, chili, lökpulver
Hacka lök och grönkål, riv moroten och strimla vitkålen. Hur fint du vill hacka och riva grönsakerna bestämmer du själv. Jag brukar tex grovriva moroten, finstrimla vitkålen och medel hacka löken. Du kan också använda grönsaker som tex zuccini, paprika, blomkål, broccoli och spenat.
Fräs grönsakerna lätt i en stekpanna med olja tills de blivit lite mjuka. Pressa ev i en vitlök.
Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med mjölet. Krydda smeten med salt, peppar och valfria kryddor som chili. Rör ned grönsakerna.
Stek fyra pannkakor i en stekpanna med smör, olivolja eller sesamolja. Stek på medelvärme tills smeten stelnat och pannkakan fått färg. Vänd och stek andra sidan.
Servera med räkor, rom eller tapenad, crème fraiche eller gräddfi, hackad rödlök, ruccola och citron.
En barnvariant är att göra grönsaksplätten till en pizza. När du vänt på pannkakan lägger du strimlad skinka, riven ost och kryddar med oregano på den färdigstekta sidan. Lägg på lock så det håller värme och grädda tills anda sidan fått färg och osten smält.
Du kan göra nästan vilken variant som helst. Prova tex kyckling eller rökt lax.
Lycka till!
/ Jenny 🙂