Lever är ett superlivsmedel som innehåller 28 gram protein/100g, 2700% av RDI A vitamin och 3900% av RDI B12. Även rikt på övriga B vitaminer, järn och selen. Innehåller också en mindre mängd av C vitamin, kalium, zink och omega 3 fett. Idag äter vi alldeles för ofta filén av djuren vilka är proteinrika men näringsfattiga. Jag rekommenderar ofta lever som livsmedel för att öka upp A vitamin och B12 men 90% av mina kunder rynkar då på näsan och tänker tillbaka på skolmaten. Men många tycker om leverpastej och det går att göra själv superenkelt. Då slipper du alla tillsatser och maxar näringsinnehållet.
Denna leverpastej är gjord på kycklinglever som är mildast i smaken men du kan självklart göra din pastej på gris, nöt eller lamm.
Ingredienser:
- 500 g kycklinglever
- 2 st scharlottenlökar eller 1 st röd lök
- 1 paket bacon
- 50 g ghee, kokosolja eller smör
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2 krm svartpeppar
- 1/2 kruka färsk timjan
- 1 dl kokosgrädde eller vispgrädde
- 1 msk färskpressad citronsaft
Skär kycklinglevern i mindre bitar och stek i en gryta med lite av fettet. Skär baconet i mindre bitar och hacka löken. Fräs bacon och lök i en stekpanna i lite av fettet. Häll över bacon och lök tillsammans med den stekta levern. Ta en deciliter vatten i stekpannan och rör runt så du får med fett och smaker. Ha ned i grytan. Repa timjan i mindre bitar och tillsätt i grytan tillsammans med grädden, salt, vit- och svartpeppar. Puttra några minuter. Låt svalna lite innan du häller allt i en matberedare med kniv. Tillsätt pressad citron och resten av fettet. Mixa till en jämn smet eller mindre om du vill ha lite grövre pastej. Smaka av. Det du vill ha framme på en gång kan du ha ned i en burk och ställa in i kylen direkt. Resten häller du ned i en brödform som är klädd med bakplåtspapper. Ställ i frysen i ca 30-60 minuter. Ta ut och skär lagom stora bitar att ha framme. Paketera bitarna i lite bakplåtspapper och lägg i en påse eller låda och förvara i frysen så du enkelt kan ta fram det du vill äta för några dagar framåt.
Lycka till!
Jenny 🙂