Glutenfritt bröd

Ett jättegott och saftigt glutenfritt bröd som liknar ett vanligt och godkändes av alla familjemedlemmar 🙂

Ingredienser till ett bröd:

  • 1 msk psylliumfröskal/fiber husk
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 4 dl egenblandad mjölmix
    • 1,5 dl havremjöl/skräddmjöl (glutenfritt om du vill vara helt säker)
    • 1,25 dl majsmjöl
    • 0,75 dl rismjöl
    • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 1/2 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  •  1 msk sirap

Om du vill kan du ha i frukt och nötter eller varför inte morot.

  • 1 dl nötter tex hasselnötter, valnötter…
  • 1 dl torkad frukt tex russin, aprikoser…
  • 1 st riven morot
  1. Blanda psylliumfröskal, linfrö och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  2. Blanda ihop mjölmixen, bikarbonat och salt i en annan bunke.
  3. Tillsätt filmjölk i fröblandningen och smula ned jästen. Vispa samman med elvisp  tills jästen löses upp. Vispa ned mjölblandningen och sirap tills allt blandats väl. Rör sist ned ev frukt och/eller nötter.
  4. Häll smeten i en smord brödform, 1 1/2 liter. Strö över 1 msk mjölmix.
  5. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  7. Låt stå i ca 30 minuter innan brödet stjälps upp. Linda in brödet i en bakduk och låt stå framme över natten. Sen är det bara att njuta!

Brödet blev supergoda frukostmackor med ägg, gurka och örtsalt!

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.