Våfflor

Våffeldagen infaller den 25 mars varje år och heter egentligen Vårfrudagen eller  Marie bebådelsedag och är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande med Jesus. Idag förknippar vi denna dag med våfflor.

Här kommer tre olika recept på våfflor. Alla är glutenfria och du kan göra dem mejerifria om du önskar. De är mättande och näringsrika. På slutet finns recept på chiasylt och chokladkräm som du kan ha till.

Ingredienser 7-8 bönvåfflor:

  • 2,5 dl havregryn
  • 70 g kokta stora vita bönor
  • 1,5 dl vatten
  • 4 st ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • Salt
  • 50 g smält kokosfett/smör

Mixa alla ingredienser förutom fettet till en slät smet. Häll i smällt fett och rör om. Grädda! Bönvåfflorna blir frasiga och är neutrala i smaken. Passar både till matvåfflor och efterrättsvåfflor.

Ingredienser 6 mandelvåfflor:

  • 4 ägg
  • 2 dl krämig kokosmjölk/mjölk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk pofiber
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • Salt

Vispa samman ägg och valfrimjölk. Ha i resten av ingredienserna och vispa samman. Grädda! Mandelvåfflorna blir mjuka och ganska neutrala i smaken. Passar både till matvåfflor och efterrättsvåfflor och är lite mer matiga.

Ingredienser 6-8 bananvåfflor:

  • 2 bananer
  • 4 ägg
  • 2 msk kokosmjöl eller majsstärkelse
  • 1,5 tsk bakpulver

Mixa alla ingredienser. Grädda! Bananvåfflan blir mjuk och söt i smaken. Passar till mellanmål och efterrätt.

 

Servera våfflorna med chiasylt, chokladkräm, frukt, bär och grädde. Eller varför inte med crème fraiche, rödlök, rom och räkor.

Chiasylt

  • 1 banan
  • 100 g bär
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1/2 tsk äkta vanilj

Mixa allt samman och låt stå i kylen under natten.

Choklad kräm

  • 2 mogna avokado
  • 8 st dadlar
  • 8 msk kakao

Mixa allt till en chokladkräm.

Jenny 🙂

Dela detta
Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.