Våfflor

KATEGORIER

Våffeldagen infaller den 25 mars varje år och heter egentligen Vårfrudagen eller  Marie bebådelsedag och är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande med Jesus. Idag förknippar vi denna dag med våfflor.

Här kommer tre olika recept på våfflor. Alla är glutenfria och du kan göra dem mejerifria om du önskar. De är mättande och näringsrika. På slutet finns recept på chiasylt och chokladkräm som du kan ha till.

Ingredienser 7-8 bönvåfflor:

  • 2,5 dl havregryn
  • 70 g kokta stora vita bönor
  • 1,5 dl vatten
  • 4 st ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • Salt
  • 50 g smält kokosfett/smör

Mixa alla ingredienser förutom fettet till en slät smet. Häll i smällt fett och rör om. Grädda! Bönvåfflorna blir frasiga och är neutrala i smaken. Passar både till matvåfflor och efterrättsvåfflor.

Ingredienser 6 mandelvåfflor:

  • 4 ägg
  • 2 dl krämig kokosmjölk/mjölk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk pofiber
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • Salt

Vispa samman ägg och valfrimjölk. Ha i resten av ingredienserna och vispa samman. Grädda! Mandelvåfflorna blir mjuka och ganska neutrala i smaken. Passar både till matvåfflor och efterrättsvåfflor och är lite mer matiga.

Ingredienser 6-8 bananvåfflor:

  • 2 bananer
  • 4 ägg
  • 2 msk kokosmjöl eller majsstärkelse
  • 1,5 tsk bakpulver

Mixa alla ingredienser. Grädda! Bananvåfflan blir mjuk och söt i smaken. Passar till mellanmål och efterrätt.

 

Servera våfflorna med chiasylt, chokladkräm, frukt, bär och grädde. Eller varför inte med crème fraiche, rödlök, rom och räkor.

Chiasylt

  • 1 banan
  • 100 g bär
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1/2 tsk äkta vanilj

Mixa allt samman och låt stå i kylen under natten.

Choklad kräm

  • 2 mogna avokado
  • 8 st dadlar
  • 8 msk kakao

Mixa allt till en chokladkräm.

Jenny 🙂

Dela detta inlägg:

Jenny

Jenny

Utbildad hälsoutvecklare, näringsterapeut och föreläsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

KATEGORIER
SENASTE INLÄGGEN

Boka ett besök eller ställ en fråga.

Relaterade Inlägg:

Zucchinibröd

Zucchinibrödet är mättande med mycket protein och lite kolhydrater. Det är också ett glutenfritt bröd. Zucchinin gör brödet saftigt. Ingredienser: 6 dl riven zucchini 8 st

Läs mer »

Wok

Wok är en rätt som vi alla gillar i familjen. Den passar att göra när det finns matrester hemma eller att vi vill göra något

Läs mer »

Vegetariska bollar

Dessa vegetariska bollar måste ni testa. De är så goda och enkla att göra. Till och med barnen godkände dem 🙂 Jag tycker ofta att

Läs mer »

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats.