Surdegsbröd på bovete

Om du vill baka glutenfritt och få mycket näring så är bovete ett bra val. Bovete är en naturlig glutenfri ört som inte har något med vete att göra. Men bovetets egenskaper liknar ganska mycket sädesslagen och passar bra som glutenfritt alternativ. Bovete är lättsmält, basbildande och rikt på b-vitaminer, magnesium, järn, zink och kalium.

Surdegsbröd på bovete är ett superenkelt recept som inte behöver en surdegskultur. Surdegen kommer av att  smeten får jäsa av sig själv. Ingredienserna är få och brödet blir saftigt och näringsrikt. Syrningen gör att kroppen lättare tar upp mineralerna i brödet och gör också brödet mer lättsmält. Syrningen bildar ättiksyra som gör att brödet inte möglar så fort.

Ingredienser:

  • 4 dl helt bovete
  • 6 dl vatten
  • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
  • 1 msk honung (kan uteslutas)
  • 1/2 tsk brödkryddor (kan uteslutas eller smaksättas på valfritt sätt)

Lägg bovete och sesamfrön i blöt över natten.

image

När bovetet har svällt upp ska det precis täckas av vatten, tillsätt mer vatten om det behövs. Ha i salt, ev honung och kryddor. Mixa allt i blötläggningsvattnet med en stavmixer. Du ska alltså inte hälla av och skölja bovetet och sesamfröna utan mixa allt i blötläggningsvattnet. Konsistensen ska vara nästan slät men behåll gärna några hela bitar av bovetet i smeten. Olja in en limpform med kokosfett. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar.

image

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 60 minuter, tills limpan fått fin färg. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

imageimage

Recept: nillas kitchen

Dela detta
Share

One thought on “Surdegsbröd på bovete

  1. Hej! Jag trodde att det var viktigt att skölja bort bovetets saponiner. Varför gör du inte så? Mvh Magdalena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.